XXIII Vidovdanski susreti advokata Srbije

Advokati Srbije održali svoj 23. Vidovdanski susret u Kruševcu 25.6.2011. godine i time još jednom potvrdili svoju povezanost sa jednim od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda (bitka na Kosovu na Vidovdan 28. juna 1389. godine).

1989. godine, kada se čitav srpski narod pripremao da proslavi 600 godina od te bitke, advokati Srbije su doneli odluku da se svake godine oko Vidovdana održi skup advokata u Kruševcu, kako buduće generacije ne bi zaboravile da su tog dana izgubili kolevku svoje državnosti, duhovnosti, istorije i kulture, ali da su naši preci posle dugogodišnje robije uspeli da 1912. godine stvore slobodnu Srbiju sa tim našim pokrajinama.

Međutim, održavanje Vidovdanskih susreta danas je još aktuelnije, jer smo bili prinuđeni da se 2008. godine, pod nezapamćenim pritiskom Amerike, koja se posle Drugog svetskog rata nametnula za vodeću silu na ovoj planeti,  povučemo, a Šiptari koji nikada nisu imali na Kosovu i Metohiji svoju državu, sada na tim istim prostorima proglase svoju suverenost.

Zato danas još više treba nastaviti sa održavanjem Vidovdanskih advokatskih susreta, kako buduće generacije nikada ne bi zaboravile da sila nije nikada uspela da na taj način sprovede svoju volju. U 7000 godina svetske istorije sve imperije su pre ili kasnije propadale, posebno hiljadugodišnja Rimska imperija, pa sve do tristagodišnje Britanske imperije koja je vladala svetom.

Predsednik Advokatske komore Čačak, adv. Jasmina Milutinović, otvorila je 23. Vidovdanski susret advokata Srbije i pozvala Predsednika AK Srbije, Dragoljuba Đorđevića da se obrati advokatima Srbije temom “Status advokature u Srbiji u svetlu novodonetog Zakona o advokaturi i iskušenja profesije u budućnosti”.

U svojoj reči istakao je i podvukao da će advokati nastaviti svoju borbu u ostvarenju svojih načela kojih se ona držala tokom svojih skoro 150 godina istorije, a koji jubilej će biti proslavljen sledeće godine.

U daljem izlaganju osvrnuo se na istoriju srpskog naroda i sudbinsku povezanost sa Vidovdanom, završno sa Vidovdanom 2001. godine, kada je predsednik Srbije, Slobodan Milošević, izručen Haškom tribunalu.

Čak je tog dana i Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije rekao kako je Srbija dobila drugog Vuka Brankovića.

Istupanje predsednika Advokatske komore Srbije ostavio je dubok utisak na sve prisutne, pa su u tom duhu bila i istupanja ostalih kolega advokata.

Na prijemu predstavnika advokata kod Gradonačelnika grada Kruševca g. Dragana Jovanovića i Predsednice skupštine grada Kruševca Vesne Vesković, delegacija je upoznala svoje domaćine sa sadržajem zvaničnog dela ovogodišnjeg skupa.

By | 2011-06-27T20:19:00+00:00 27 juna, 2011|Vesti|Komentari su isključeni na XXIII Vidovdanski susreti advokata Srbije