Još jedna dobronamerna sugestija

Predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor je iznela ono što mi, koji smo po precima i po svom rođenju Evropljani, pa dobro poznajemo sve one koji su na toj teritoriji rođeni, svoje mišljenje o našem predsedniku. To je možda znak zahvalnosti što se on sa njom tako srdačno izljubio kada su se prošli put susreli.

Već juna 2004. godine, kada ste prvi put izabrani za predsednika Republike, video sam da se u vašim kontaktima sa drugim političarima, stalno upotrebljava grljenje i ljubljenje, te sam i ja bio jedan od onih koji su skrenuli pažnju da, ako Vi ne osećate potrebu dostojanstva, da biste trebali da poštujete dostojanstvo naroda koji Vas je izabrao.

Takav stil ste zadržali neprekidno do danas i više ne mogu da kažem da je na početku bilo tako što ste bili suviše mladi i neiskusni u svom političkom delovanju. Međutim, Vi uopšte ne menjate svoj “stil”, pa se sada mora postaviti pitanje kako se to Vi ljubite sa ljudima koji otimaju deo naše teritorije, na kojoj je 1217. godine sin Stefana Nemanje – Stefan Prvovenčani, bio krunisan za kralja Srbije. Ako to ne znaju predstavnici Amerike, koji nemaju iskustva u državnosti ni 300 godina, to znaju evropski narodi sa svojim hiljadugodišnjim evropskim iskustvom.

Zato Vam, opet, dobronamerno skrećem pažnju da obrazovani ljudi vrlo dobro znaju mapu Evrope iz tog vremena, a na kojoj nije bilo ni jednog Šiptara u to vreme. Možete se uveriti u sve ovo što ovde pišem ako izvršite uvid u mape iz tog vremena, koje možete naći preštampane kod The Public Schools Atlas edited by C. Colbeck, published by Longmans, Green & Co. 1905.

Ako to ne zna Jadranka Kosor, jer sam uveren da ne zna ni ono što bi trebao da zna svaki učenik srednje škole, da je u zidove Magdeburške katedrale u Nemačkoj, u 17. veku, uklesano “Sačuvaj nas Bože, gladi, kuge i Hrvata”, siguran sam da onda ne zna ni o pokolju Srba 1941. godine na praznik Sv. Ilije.

Valjda će idući put biti malo opreznija kada bude napadala ljude koji i to znaju.

By | 2017-09-27T09:01:28+00:00 31 avgusta, 2011|Vesti|Komentari su isključeni na Još jedna dobronamerna sugestija