Iz Zavičajnog kluba Kordunaša u Beogradu

Skup Zavičajnog kluba Kordunaša održan je 8.12.2012. godine u prostorijama Opštine Novi Beograd.

Sednicu je vodio Šaula Petar, predsednik kluba.

1. Sastanak je održan pod atmosferom velikog nezadovoljstva zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala dvojici hrvatskih generala, Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su prvostepenom odlukom haškog suda bili proglašeni krivim po svim stavkama optužbe na visoke kazne, a koja se na ogromno zaprepašćenje svih pravnih krugova završila oslobađajućom presudom na drugom stepenu.

Dovoljno je napomenuti da su svi bili u otvorenoj sumnji (a to su i izneli) da je kao član u tom veću učestvovao lično predsednik Haškog tribunala, američki sudija Teodor Meron.

Opšta konstatacija je bila da je predsednik haškog suda bio primoran da učestvuje i da se na taj način osigura treći član, jer se već znalo da su dvojica članova veća sudije Pokar i Agnus, protiv ovakve odluke.

Zato je lično Patrijarh Irinej na održanom parastosu 25.11.2012. godine žrtvama srpskog naroda koji su stradali u “Oluji” otvoreno izjavio da je Haški tribunal napokon skinuo svoju masku, te se srpski narod konačno uverio da je taj sud formiran isključivo da se sudi Srbima.

2. U nastavku rada kluba odlučeno je da se nastavi kontakt sa našim zemljacima koji su ostali na teritoriji Hrvatske, a još više, da dođe do objedinjavanja i stvaranja svih zavičajnih klubova Kordunaša na teritoriji Srbije. Podrazumeva se da on obuhvati i članove organizacija srpskog naroda formiranih još 1990. godine.

3. Zaključno je da je potrebno da se nastavi sa energičnim radom na kažnjavanju počinioca zločina za vreme “Oluje”, a da se ne zaborave zločini i pre te, tzv. “Oluje”.

4. Podvučeno je da se prekine sa slušanjem dodvoravanja i umiljavanja raznih predstavnika stranih sila, koji su počeli da defiluju kod naših organa, kako bi stvorio utisak o njihovoj dobronamernosti iako se radi o jednostavnom pridobijanju za akceptiranje svega što ide u prilog formiranoj na nepravni i zločinački način – države Kosova.

5. Podvučeno je da se ima u vidu kako i na koji način je politiku sprovodila prethodna vlast iz Demokratske stranke, na čelu Republike sa Borisom Tadićem, koji se poneo na neuobičajen način jer je odbijao da primi predstavnike boračkih organizacija, koji su se posle “Oluje” našli u Srbiji. Štaviše, uradio je najveći gaf u odnosu na njih, kada su nosili Deklaraciju sa prikupljenim potpisima 80.000 boraca, a u isto vreme je imao vremena da održava kontakt sa vodećim političkim ličnostima Hrvatske, na čelu sa Jadrankom Kosor, kojoj je čak priredio i prijem u vili nekadašnje kraljice Natalije kod Smedereva.

Taj potez proizveo je ogorčenje kod pripadnika srpskih boračkih jedinica, koje su bile primorane na napuste svoje domove u Hrvatskoj i da pridobije predstavnike srpskog naroda iz Hrvatske, koji su došli još za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, kao izbeglice, na naše prostore.

Zbog toga, na održanim izborima u maju mesecu 2012. godine, došlo je do pada DS-a na tim izborima i dolaska na vlast Srspke napredne stranke, na čelu sa Tomislavom Nikolićem.

Zavičajni klub završio je sastanak posle dvočasovnog rada, a izveštaj o istome preneo je pukovnik u penziji Pavlović Pane.

By | 2012-12-13T12:33:07+00:00 13 decembra, 2012|Vesti|Komentari su isključeni na Iz Zavičajnog kluba Kordunaša u Beogradu